2020-09-21

Lietuviai per mėnesį suvalgo milijoną spurgų

 

Ar žinojote, kad spurgas galima laikyti vienu iš tradicinių lietuviškų patiekalų? Nors jos gaminamos ne vienoje šalyje, o iš filmų mums itin gerai pažįstamos amerikietiško stiliaus spurgos (angl. donuts), Lietuvoje spurgų tradicijos taip pat siekia ne vieną dešimtmetį ir net tarpukariu jos buvo be galo populiarios. Prekybos tinklo duomenimis, vienas klientas per mėnesį vidutiniškai įsigyja 5 spurgas, o pernai iš viso jų buvo parduota beveik 12 milijonų.

„Nuolat sekame pasaulines tendencijas ir besikeičiančius žmonių skonius. Taip mūsų asortimente atsirado amerikietiško stiliaus spurga su dviem skirtingais įdarais ar spurga su pasifloro įdaru. Vadovaujamės tvaraus verslo strategija, todėl spurgų gamyboje naudojamas tik sertifikuotas aliejus. Naudodami šį aliejų mes prisidedame prie plantacijų atsodinimo, saugojimo ir tausojimo bei šviesesnės ateities”, – sako įmonės gaminančios spurgas komercijos direktorė Lina Žemaitienė.

Per mėnesį – milijonas spurgų

Lietuviško prekybos tinklo duomenimis, per mėnesį vienas klientas įsigyja 5 spurgas, o bendri spurgų pardavimai per mėnesį vidutiniškai siekia apie vieną milijoną.

Pati populiariausia yra 60 gramų svorio spurga su įdaru, kainuojanti 0,25 euro. Iš viso per visus praėjusius metus pirkėjai įsigijo per 5,6 milijono populiariausių spurgų su įdaru, o šiais metais šio gardėsio pardavimai jau perkopė 300 tūkstančių.

Populiariausių spurgų sąraše taip pat karaliauja spurga su kakavos glaistu, kurių pernai parduota beveik 2,3 milijono. Tradicinės varškinės spurgos pardavimai praėjusiais metais viršijo 910 tūkst.

Pasak įmonės gaminančios spurgas komercijos direktorės, pirkėjai ieško spalvų ne tik aplinkoje, bet ir maiste, todėl savo asortimente, be klasinių spurgų spalvų kaip balta, šokoladinė ar karamelinė, jie siūlo ir spurgas su mėlynu, rožiniu ar žaliu glaistais.

„Atsižvelgdami į sveikesnės gyvensenos tendencijas spalvas stengiamės išgauti naudodami kuo daugiau natūralių ingredientų – tai burokėliai, paprika, morkos, mėlynės ir pan., – teigia L. Žemaitienė. – Pastebime tendenciją, kad amerikietiškos spurgos tampa ir draugų vakarėlių ar gimtadienių dalimi, iš jų gaminami tortai ar net spurgų sienos.”

Mėgsta spurgas su įdarais

„Lietuvoje, kaip ir užsienyje, pirkėjai dažniausiai renkasi itin purias, saldžias spurgas su įvairiais įdarais – šokolado, karamelės ar džemo. Šie kepiniai puikia tinka kaip desertai prie puodelio kavos ar arbatos. O sočiai užkąsti norintys pirkėjai renkasi spurgas su mėsos įdaru arba varškės spurgas, kurios Lietuvoje laikomos tradicinėmis“, – pastebi prekybos tinklo Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Lygindama praėjusių ir šių metų spurgų kainas,  V. Drulienė atskleidžia, kad pirkėjų mėgstamų gardumynų kainos išlieka stabilios, o iš daugiau negu 90 pasiūlymų galima lengvai išsirinkti sau tinkamiausią – ar pirkti kilogramą varškės spurgyčių už maždaug 5 eurus, ar mėgautis viena spurga už 0,20 euro.

Lietuviško prekybos tinklo pardavimų duomenys rodo, kad spurgų paklausa svyruoja – daugiausia jų nuperkama antroje metų dalyje. Rekordiniai metų mėnesiai pagal spurgų pardavimus pernai buvo rugpjūtis, kai prekybos tinklo parduotuvėse pirkėjai įsigijo per 1,12 mln. spurgų, ir spalis, kai pardavimai perkopė 1,14 mln.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap