2020-09-20

Pasiilgusiems vasaros: šašlykai orkaitėje – misija įmanoma

 

Ne vienam iš mūsų šiltasis sezonas asocijuojasi su laiku lauke ir, žinoma, šašlykais. Kadangi žiemą kurti laužą lauke ryžtasi toli gražu ne kiekvienas, šašlykai orkaitėje gali ne tik maloniai nustebinti, bet ir tapti sveikesne alternatyva, rašoma lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ leidinyje „Įkvėpimai“.

Toks eksperimentas tikrai turėtų pavykti itin nesunkiai. Juk šašlykas pirmiausia yra skaniai marinuota mėsa, kurią kepame ant iešmų. Laužo dūmo, žinoma, nesijaus, tačiau sumauti ant iešmų ir orkaitėje kepti šašlykai išeina puikūs. Be to, mitybos specialistai sako, kad orkaitėje kepti jie yra kur kas sveikesni nei ruošti ant atviros ugnies.

„Jei tokį patiekalą namuose esate suplanavę, mėsą būtinai pamarinuokite. Vištienai užteks ir 2 valandų, o kiaulienai ir jautienai marinuoti reikės ir visų 8 ar netgi 10 valandų. Jei svečiai užgrius netikėtai, visuomet galite rinktis „Meistro kokybės“ meistrų jau užmarinuotus šašlykus“ – dalinasi maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Parduotuvėje pirkėjai gali rasti jau marinuotos ir gaminimui paruoštos įvairios mėsos, tačiau populiariausia vienareikšmiškai išlieka kiauliena. Tautiečiai pernai dažniausiai rinkosi gruzinišką, armėnišką kiaulienos šašlykus, kiaulienos sprandinės šašlyką karamelizuotų svogūnų marinate bei pikantiškai marinuotą šašlyką. Viso per paskutinius dvejus metus „Meistro kokybės“ šašlykų pardavimai išaugo daugiau nei 35 proc.

„Patogiausia šašlykus kepti ant metalinių iešmų, orkaitėje jie tikrai nesudegs. Jei nusprendėte kepti ant medinių iešmų, pamerkite juos pusvalandžiui į šaltą vandenį, kad geriau išlaikytų kaitrą“, – pataria B. Baratinskaitė.

Norėdami įsitikinti, jog mėsa bus iškepusi, iešmelį su mėsa galite apvynioti folija. Nuimkite ją prieš baigdami kepti ir leiskite mėsai apskrusti.

Kiauliena ir jautiena idealiai iškepa 250 laipsnių temperatūroje, vištienai reikės mažiau karščio – 200 laipsnių.

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai

JUMS REIKĖS:

500 g kiaulienos sprandinės 

3 svogūnų

Pusės šaukštelio maltų juodųjų pipirų

1 valgomojo šaukšto vyno acto

Stiklinės baltojo vyno

1 kupino šaukštelio druskos

GAMINIMAS:

Sprandinę supjaustykite gabalėliais, svogūnus – storesniais žiedais. Svogūnus ir mėsą išmaišykite su druska ir pipirais. Tai geriausia daryti rankomis. Actą supilkite į vyną, išmaišykite ir užpilkite ant mėsos.

„Mažiausiai keletą valandų leiskite mėsai pasimarinuoti šaldytuve. Geriausia ją palikti visai nakčiai.  Mėsos gabalėlius verkite ant iešmų. Vieną nuo kito atskirkite svogūnų žiedais. Kepkite apie 20 minučių orkaitėje“, – sako B. Baratinskaitė.

 

Jei ir Jūs turite receptą, kuriuo norėtumėte pasidalinti su skaitytojais – siųskite jį adresu info@ltdiena.lt.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap